Publisert av: pertm | 30/08/2015

Intro til Forge of Empire

Forge of Empires(FoE) er et spill som har preg av Civilization en går igjenom tidsaldre og får tilgang til nye og bedre enheter og bygg etter som en går igjenom tidsaldrene. Jeg har spilt på den engelske versjonen så det kan godt være at jeg ikke har brukt samme norske ord der jeg har oversatt spill uttrykk.

Resurser i spillet

 • Coins – fåes for det meste fra hus som blir en slags skatt
 • Forsyninger- fåes fra produksjons bygg
 • Medaljer- fåes for å vært med å donere til Great building, fra noen Great buildings eller fra å ha kriget slik at en får medaljer. Brukes til å få Victory Expansion
 • Diamanter- premium valuta som kan brukes til å kjøpe ting en ikke kan få på andre måter. Spiller en på flere servere på samme domene vil disse ha de samme diamanter.
 • Gods – for hver tidsalder har en 5 gods en kan lage, men kan bare få  bonus i 2 av dem. Det er da bedre å bare lage de to en kan lage effektivt og bytte til seg resten, noe som er best hvis man er i samme guild. Senere får en tilgang til en tredje av de fem, men det er først når en kommer til den moderne era.
 • Forge points brukes til å forskning, men også for å gi Great buildings nytt nivå og handel med folk utenfor guild krever 1fp hvis en gjør handelen. Det generes en i timen opptil 10

Fra landsby til storby

bronze age

Tidlig by i bronse alderen

Det er flere forskjellige typer bygninger i FoE og en får tilgang til flere ettersom en kommer til nye tidsaldre.

 • Hus – huser innbyggere og produserer coins etter en tid. Hvor mye som blir produsert og etter hvor lang tid varierer etter hva slags hus det er. Hus som har mange innbyggere har generelt lengre innsamlings tid enn de med færre innbyggere om de er fra samme tidsalder. Hvis en er mye og spiller kan hus med kort tid gi mer enn de med lang. Men kan man bare være inn på en gang eller et par ganger i løpet av en deg er lengre tider bedre.
 • Produksjons bygg – lager forsyninger, her kan en velge produksjonstid fra 5min til 24timer. Her er 5min mer effektiv, men det krever at en spiller hele tiden i forhold til de som er lengre. Et annet spørsmål her er hva er mer effektivt av bygg, ser en per innbygger brukt og plass er generelt mindre bygg mer effektive. Men har en få ganger en blir motivert så kan større bygg som ikke er så effektive gi ganske bra eller til og med bedre resultat.
 • Kultur bygg – bidrar til å holde befolkningen fornøyd har en for liten kultur så vil du få 50% utbytte fra hus og produksjons bygg, har en over 140% fornøyd blir produksjonen 120%. Hvis disse blir polert blir kulturen fra dem doblet de neste 12 timene.
 • Dekorasjoner – er mindre statuer og slikt som gir kultur, men trenger ikke vei forbindelse
 • Militære bygg – for hver tidsalder er det fem typer militære bygg en kan bygge som kan ha 4 militære enheter (5 med bruk av diamanter)
 • Gods – hver tidsalder har fem typer gods en kan produsere med bygg som kan produsere dem. Men det er bare 2 av dem en bør benytte seg av. Her kan en også velge hvilken produksjons tid men har mindre valg 4t og 8t gir like mye per time mens 24t gir litt mindre per time og 48t enda mindre. Men lengre tider gir større resultat så sant det ikke blir plyndret.
 • Veier – må koble town hall til alle bygg, man får etterhvert bedre veier som også gir kultur. Det kommer også når en er godt inn i spillet veier som er 2×2 og bygg som må være koblet til disse for å fungere
 • Utvidelser – En starter med 16×16 felt å bygge byen, dette blir fort lite, heldigvis er det mulig å få utvidelser, det er tre typer utvidelser, de en kjøper med medaljer, de en får fra å erobre sektorer eller forskning som en må bruke coins for å plassere (en kan bruke diamanter men det er bortkastet) og de en kjøper for diamanter
 • Great buildings – er bygg en bare kan bygge en av hver type og det er ikke enkelt. Først må en samle 9 blueprints for bygget så må en også ha nok gods fra tidsalderen til å bygge det. Disse kan ta veldig stor plass så en må også ha plass til dem. Når en bygger det har en bare en grunnmur en trenger en del forge points til å få det til nivå 1 siden før det gir det ingen fordel
 • Bygg fra events det er en del bygg fra eventer i spillet en kan få som belønning, stort sett er de innenfor en av de vanlige kategoriene men ikke alltid. Noen av disse byggene er i den tidsalderen man er når en får dem mens andre er uavhengig av tidsalder man er i når man får dem.
postmodern era

Byen har kommet til den postmoderne era og har en del great buildings

Krig

Hver tidsalder har 5 typer enheter en kan lage om en har teknologi til det og har bygget bygget til dem.

 • Raske enheter -som er typisk kavaleri er svake i de første tidsaldrene
 • Artilleri – som katapult og senere kanon har lang rekkevidde, men er sakte og kan ikke ta mye skade
 • Lett infanteri – har stort sett ganske bra angrep men har ikke så mye beskyttelse
 • Tung infanteri – er trege og kan ta en del juling og angriper generelt bra det vil si om de kommer fram
 • Avstands enhet – typisk bueskytter som kan gi skade på avstand
Eksempel krig

Krig et stykke ut i spillet

Krig foregår på et felt av heaxagoner, og er turn based, der hver side har opp til 8 enheter. Har man med folk i nabolaget så kan man angripe dem en gang hver 24 time. Vinner man mot det de har satt opp som forsvar så kan en plyndre noe fra hus, produksjon eller gods bygg som er ferdig. Ser man noen som har 2 spydkrigere er det resultatet av at en ikke har satt noen tropper i forsvar.På kartet kan en vinne sektorer vinner en alle sektorer i en provins får en belønningen for å vinne den.

Fred

Hva om en ikke vil krige? det går det også, en kan motivere hus eller forsynings bygg, noe som dobler produksjonen de gir og gjør at det ikke kan stjeles fra dem. En kan også polere en kultur bygg, noe som dobler kultur det produserer for 12 timer. For kartet kan en forhandle og dermed bruke noen gods for å vinne en sektor

Et par tips

Spesielt i starten kan det være lirt å motivere/polere alle du kan. Senere har ikke dette så mye å si men i starten så er de coins du får fra dette ganske mye. Senere blir det mye mindre effekt men er du i et guild der en god del gjør dette så vil du merke at de gjør det til deg.

Første en bør bruke diamanter på er utvidelser, siden bygninger vil etterhvert miste det som gjør  premium bygg bra, tar det lang nok tid i tidsaldre så vil en vanlig bygninger være bedre.

Prøv å koordiner slik at du henter gods fra alle bygg dine samtidig, gjerne en gang om dagen. Tar en gang om dagen så får en 20 gods per dag per bygg, tar en 3 ganger så kan en få 24 gods per dag per bygg, men det kan bli vanskelig med å gjøre det tidlig på morgenen osv… Dette kan også gjøres med produksjons bygg men er ikke så viktig

Mye av spillet er å sette byggene riktig opp og få plass til mest mulig. En må av og til rive og bygge nye bygg. Det er best om en får den korte siden av bygg som ikke er kvadratisk mot veien hvis mulig. Husk at for å få dette til å bli effektivt vil det ha noen ting som en vanlig by ikke har

Skal en bygge great buildings så velg med omhu hva du bygger. Det er ikke alle som er så bra og er du sikker på om du får det til høyt nivå.

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: