Publisert av: pertm | 10/12/2009

Matter av Iain M. Banks

Jeg har nettopp lest Matter av Iain M. Bank. Dette er en av Cultrure bøkene. Hvis du lurer på hva Culture er så er det en sivilisasjon som er veldig avansert, selv i forhold til mange andre science fiction er det få som kommer til dette nivået. Star Trek og selv Star Wars er svake i forhold til hva skipene kan gjøre i forhold til hva skip til Culture kan gjøre. Dødstjerna ødela planeter men for Culture skip er det snakk om hvor mange en tar på et sekund og samtidig være noen lysår unna i hyperspace. Sivilisajonen er styrt av minds som stort sett enten er skip eller et kunstige habitat.

Men hovedhandlingen i boken er utenfor Culture sine områder ved noen naboer der det er  hierarki av sivilisasjoner. Det er mange personer i denne boka, men de tre viktigste er to sønner og en datter til Kong Hausk. De har omlag 1800 talls teknologi i en «Shellworld». som er en verden som er laget av noen og består av 16 nivåer en opp på en annen. I disse nivåene kan det være forskjellig atmosfære og klima. Det er ikke mørkt som en kanskje skulle tro siden de kan sette opp atom drevet små stjerner i taket for å gi lys. Vel datteren Djan har vært borte i Culture lenge med Culture og er en agent til Special Circumstances. Med drapet av kongen så flykter den eldste broren Ferbin for å få hjelp av en SC agent mens den andre broren Oramener igjen med fare for å bli drept. Djan drar hjemover når hun hører om farens død, mens Ferbin drar utover i lagene til Shellworld og etterhvert i rommet. Det er mye beskrivelser av ting som er stort, en ting er størrelsen til Shellworld og at det skal ha vært 4000 av dem (eller 4096) som skulle ha vært brukt til en skjold rundt galaksen. Så er det Morthanveld som sin versjon av Ringworld, den er gigantisk siden de lever i vann er det en gjennomsiktlig ring rundt sola som ingen steder har unner en million km i radius. Ja det er noe mindre ringer også men de har i det ene systemet flere innbyggere enn Culture har i sine verdner totalt.

Jeg likte boka, men den kunne nok ha vært bedre, det er helt på slutten av boka man får vite hva som virkelig hender. Det er heller ikke en bok som jeg vil anbefalle noen å starte å lese Culture, da er nok Player of Games eller Consider Phlebas bedre alternativer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: